پژوهشگاه نیرو

تاریخ: 13 اسفند 1397

کارگاه آموزشی کاربردهای فناوری زنجیره بلوکی (بلاک‎‌چین) در صنعت برق و چالش‌های آن

در این کارگاه آموزشی که با حضور مدیران و متخصصان وزارت نیرو و کارشناسان و صاحبنظران پژوهشگاه نیرو، در محل سالن رودکی پژوهشگاه نیرو برگزار گردید، دو سمینار تخصصی در ارتباط با مفاهیم و مبانی بلاک‌چین و همچنین کاربردهای آن در صنعت برق ارائه شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه نیرو؛ در ابتدای این کارگاه آموزشی، خانم مهندس جمشیدی رئیس مرکز تدبر (مرکز برنامه‌ریزی و پشتیبانی فناورانه تحول دیجیتال) پژوهشگاه نیرو ضمن تشریح سند برنامه اقدام مشترک بین دو وزارتخانه نیرو و ارتباطات و فناوری اطلاعات در راستای «توسعه کاربردهای فناوری‌های نوین فاوا در صنعت آب و برق با رویکرد تحول دیجیتال»، وظایف محول شده به این مرکز را از طرف وزارت نیرو شرح دادند و در ادامه، طرح‌های اولویت‌دار این سند را که پیشتر توسط دو وزیر نیرو و وزیر ارتباطات امضا شده‌اند، معرفی نمودند.
وی برگزاری کارگاه آموزشی با عنوان «کاربردهای فناوری زنجیره بلوکی (بلاک‌چین) در صنعت برق و چالش‌های آن» را در راستای اهداف این سند عنوان نمودند.
سمینار اول با عنوان «آشنایی با فناوری بلاک‌چین» توسط مهندس خوشبخت مدیر عامل شرکت اریاتک و مشاور شرکت خدمات انفورماتیک در حوزه فناوری بلاک‌چین آغاز گردید. در ابتدا، ایشان در ارتباط با برخی مضامین این فناوری مانند آشنایی با مفاهیم بلاک‌چین، معرفی زیرساخت‌های معماری بلاک‌چین و مسائل قابل‌ حل با فناوری بلاک‌چین به سخنرانی پرداختند و ضمن بیان مفاهیم پایه‌ای، تعریفی جامع از بلاک‌چین بر اساس پروتکل‌های پیام‌رسانی، اجماع و دفتر ثبت ارائه دادند و در ادامه، کاربردهای این فناوری را در مواقعی که بازیگران متعدد با عدم اعتماد متقابل در یک زنجیره وجود دارند، تبیین نمودند. دفترچه یادداشت، تعریف توکن و مجری قرارداد از موارد دیگری بود که در این سخنرانی به آنها پرداخته شد. در انتهای این سمینار، انواع بلاک‌چین به عنوان یک سرویس (Blockchain as a service) معرفی شدند.
بخش دوم این کارگاه آموزشی، توسط مهندس کاوه مشتاق متخصص حوزه بلاک‌چین ارائه گردید. ایشان سخنرانی خود را با عنوان «کاربردهای فناوری زنجیره‌بلوکی در صنعت برق» آغاز نمودند و ضمن بررسی قابلیت‌های مفید بلاک‌چین برای صنعت برق (شفافیت، امنیت، عدم تغییر) به معرفی برخی از پلتفرم‌های کاربردی بلاک‌چین در صنعت برق مانند پاورلجر (مدیریت انرژي، مشارکت در سرمایه‌گذاری نیروگاه‌های تجدیدپذیر)، ری‌استارت انرژی (پلتفرم بورس انرژی)، وی‌پاور (پروژه دولتی لیتوانی برای بازار انرژی سبز و کاهش کربن در کشور لیتوانی) و ... پرداختند.
در انتهای این بخش، برخی چالش‌های موجود در حوزه نیرو و راهکارهای عملیاتی جهت رفع آن‌ها با استفاده از فناوری بلاک‌چین توسط مهندس حجت عباسی مدیر عامل شرکت اینتلاویژن و مشاور مرکز ملی فضای مجازی در حوزه بلاک‌چین ارائه گردید.